بورس در انتظارِ شیرینی نیشکری!
بورس در انتظارِ شیرینی نیشکری!
این محصولِ پربرکتِ جنوب غربی ایران، طبق پیش‌بینی کارشناسان، بهاری سبز در بورس خواهد افکند و سیمای سبزِ شیرین به چهره شیشه‌ای بورس می‌بخشد.

هادی خوش‌سیما در یادداشتی نوشت: جادویی‌ترین گیاه دنیا؛ این عنوانی است که اهل فنّ به نیشکر داده‌اند. گیاهی که محصولاتش همچون یک شعبده است و از بند بند وجودش، هزار و یک محصول تولید می‌شود.
مزارع ِشکرشکنِ نیشکر با آن طراوت همیشگی و سبزی گسترده در دشت، سرزمین خوزستان را شکرستان کرده و حالا با پذیرفته شدن‌اش در بازار سرمایه، قرار است زمستانِ بورس را شیرین و سرسبز کند.
این، برای اولین بار است که بازار سرمایه، آغوش خود را به روی نیشکر گشوده و با پذیرش آن در فرابرورس، سهام نیشکر با محصولات متنوّع و پربارش، شگفتی‌ساز تاریخ بورس می‌شود و به بزرگترین عرضه اولیه، بدل خواهد شد.
این محصولِ پربرکتِ جنوب غربی ایران، طبق پیش‌بینی کارشناسان، بهاری سبز در بورس خواهد افکند و سیمای سبزِ شیرین به چهره شیشه‌ای بورس می‌بخشد.
درکنار دانه‌های شکّرین نیشکر که کام مردم را از شمالی‌ترین نقطه کشور تا جنوبی‌ترین، شیرین کرده، این صنعت سرسبز، محصولاتی را تولید می‌کند که هر کدام در نوع خود بی‌نظیر است و وزنه‌ای مهم در اقتصاد ایران و منطقه محسوب می‌شود.
شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با مزارعی هوشمند در وسعتِ ۸۴ هزار هکتار و روش‌های نوین در «داشت، کاشت و برداشت»، نام و آوازه‌اش در منطقه به عنوان صنعتی پیشرو، طنین‌انداز شده که از پسماندش، محصولات استراتژیکی نظیر الکل طبی، خمیرمایه، کاغذ، ام.دی.اف، نئوپان، خوراک دام و انواع شکرهای دارویی و طعم‌دار تولید می‌شود و با این حجم از تولید، کام بورس شیرین خواهد شد.
ام.دی.اف یکی از چند محصولی‌ست که از پسماند نیشکر به دست می‌آید و این روزها در بازار ایران و کشورهای همسایه، در زمره‌ی برندهای نام‌آشنا هستند و رقابتی شانه به شانه با سایر برندها دارند.
از همین مُلاس نیشکر که پسماندی قهوه‌ای و چسبناک است، در قلب شکرستان ایران، هشتاد درصد الکل طبی مورد نیاز کشور تولید می‎‌شود و در شرایط کرونایی یک پای کم کردن شرّ ویروس منحوس کرونا بود. شرکت خمیرمایه و الکل رازی صنعت نیشکر، به عنوان قطب تولید الکل طبی منطقه، با تولید روزانه ۱۱۰ هزار لیتر الکل طبی به یک بِرَندِ معروف بدل شده و باکیفیت‌ترین الکل طبی خاورمیانه در این کارخانه عرضه می‌شود.
نیشکر خوزستان، قطب تولید خاورمیانه در تولید شکرهای دارویی است و با تولید خوراک دام هم، دستی در تامین گوشت قرمز مورد نیاز مردم دارد. این صنعت قرار است بزودی به جرگه تولیدکنندگان بزرگ کاغذ بپیوندد.
دست نیشکر در بازار گوشت
«نیشکر می‌تواند گوشت قرمز چند میلیون را تامین کند». با خواندن این چند کلمه، ممکن است این‌ سوالات را آرم آرام، زیر لب زمزمه ‌کنید، یا بلند بلند بگوید که نیشکر چه کارش به گوشت؟! اصلا شکر و گوشت قرمز چه ربطی به هم دارند؟ صنعتی که کارش تولید شکر است مگر می‌تواند گوشت هم تولید کند؟
و هزار و یک سوال دیگر، که برای یافتن پاسخ‌اش، باید به شمالی‌ترین واحد نیشکری شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی سری زد؛ آنجا که در کشت و صنعت امام خمینی(ره) از باگاس، این پسماندِ خشک گیاه جادویی نیشکر، خوراکی مقوّی و خوش‌طعم باب میل دام‌ها تهیه می‌شود. در کنارش هم، یک دامپروری دایر شده و دام‌ها از همین خوراک تولیدی نیشکر می‌خورند و فربه می‌شوند.
با توجه به سهولت دسترسی و قیمت مناسب خوراک دام، شکرستانِ ایران، این قابلیت را دارد که با افزایش تولید خوراک دام و ایجاد دامداری‌های صنعتی، به قطب تولید فرآورده‌های دامی کشور تبدیل شود. خوراک دام تولیدی نیشکر، ۴۰ درصد جیره و سهمیه غذایی دام‌ها را می‌تواند تامین کند.
این خوراک دام، چندگانه اشتغال، درآمدزایی و حفظ محیط‌زیست را در منطقه ایجاد کرده و نقش مهمی در حفظ مراتع و منابع طبیعی پیرامون داشته و مانع نابودی آن شده است.
استفاده از بقایای نیشکر در تولید خوراک دام، علاوه بر مزایای زیست‌محیطی، سبب صرفه‌جویی ارزی برای کشور هم می‌شود و رفته رفته، ایران را از ورود نهاده‌های دامی بی‌نیاز خواهد شد. پس از خواندن چند جمله بالا، پذیرش اینکه نیشکر می‌تواند گوشت قرمز چندین میلیون را تامین کند، دیگر چندان هم سخت نیست. این صنعت در محصولات متنوع، حرف اول را می‌زند و بزودی با ورودش به بورس، با تولیدات گوناگون، تحولی شگرف در تالار شیشه‌ای ایجاد خواهد کرد.
آنچه گفته شد، فقط بخشی از عظمت شرکتی است که بزودی کام بورس را شیرین خواهد کرد. ورود نیشکر به بازار بورس، موجب تحرک و رونق در صنعت نیشکر در خوزستان و بهبود شرایط اقتصادی منطقه می‌شود. علاوه بر ایجاد اشتغال و ارتقای سطح زندگی مردم، ورود این شرکت به بازار سرمایه، کامسرمایه‌گذاران را شیرین کرده و زمینه‌های پیشرفت و توسعه را فراهم می‌سازد.