آقای استاندار! در ساخت بیمارستان صحرایی تعجیل کنید
آقای استاندار! در ساخت بیمارستان صحرایی تعجیل کنید

با توجه به اینکه تعداد تخت های بیمارستانی خوزستان با احتساب تخت های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی و نهادهای نظامی مجموعا حدود 8000 تخت است و ازین مقدار در بهترین شرایط، فقط 30 درصد به بیمارستان بستری اختصاص داده می شود و 30 درصد نیز به بیماران مشکوک به کرونا. با این احتساب از 20 فروردین نیاز شدید به بیمارستان صحرایی احساس می شود.

بیماری کرونا باعث شد تا بسیاری از مردم به برخی از اصطلاحات پزشکی و بالاخص اپیدیمولوژی علاقه نشان دهند. تا چند روز پیش ویروس کرونا از سوی سازمان جهانی بهداشت WHO یک اپیدمی شناخته می شد که هم اکنون این ویروس تغییر جایگاه داده و از نظر شیوع به یک  پاندمی(عالم گیر) تبدیل شده است. این بیماری تا لحظه نگارش این یادداشت بیش از 323 هزار نفر در سرتاسر دنیا به این ویروس مبتلا شده اند که بیش از 4 درصد آن یعنی بیش از 13700 نفر فوت کرده اند.

جستی در میان آمارهای رسمی وزارت بهداشت از روز نخست تاکنون و تولید روزانه آمارها و نمودارهای ابتلا و فوتی و بهبودیافتگان این بیماری در کشور مرا بر آن داشت تا نکاتی که البته بیشتر آماری هستند تا پزشکی را مرور و یادآوری مجدد کنم.

1- کرونا تا لحظه انتشار این مطلب 3 موج اصلی داشته است. موج اول مختص استانهای قم، تهران، گیلان و مازندران است. موج دوم مختص استانهایی است که در فاصله بعدی و کمتر از 500 کیلومتر تا قم قرار دارند. در موج سوم نیز استانهایی قراردارند که فاصله آنها از قم بیشتر از 500 کیلومتر است. این استانها آغاز پیک اصلی خود را در موج مرتبط با خود داشته اند. به عنوان مثال اصفهان در موج دوم کرونا، پیک خود را آغاز کرده است و خوزستان در موج سوم کرونا.

2- نرخ رشد میانگین کرونا کشوری از ابتدا تا این لحظه 19 درصد و در خوزستان 13.4 درصد است. اما در موج سوم کرونا این نرخ برای کشور 8.5 درصد و برای خوزستان 11 درصد شده است. این آمار نشان می دهد موج سوم کرونا در کشور، منطقی تر شده و رشد آن کمتر از موج های اول و دوم است.

3- نرخ فوتی ها درکشور ابتدا 22.7 درصد بوده و در 17 اسفند این نرخ به 2.5 نیز رسیده است اما مجددا این نرخ به 7.9  درصد رسیده است. این آمار در خوزستان در مقاطعی 30 درصد بوده ولی هم اکنون به 13.4درصد رسیده است. با بالارفتن تعداد مبتلایان، درصد فوتی ها به دلیل کمبود امکانات بیمارستانی بیشتر خواهد شد و احتمالا این نرخ به 10 درصد نیز خواهد رسید. نرخ فوتی در خوزستان نیز تعدیل خواهد شد و به حدود 11 درصد خواهد رسید.

4-پیش بینی من این است که اگر این روند ادامه یابد و موج سوم کرونا فروکش نکند، در کشور تا 15 فروردین 51 هزار مبتلا خواهیم رسید و تا 31 فروردین این آمار به 170 هزار نفر می رسد. با توجه به کمبود بیمارستانها و تخت های بیمارستانی (هم اکنون کل تخت های بیمارستانی کشور 150 هزار تخت است) آمار فوت شده ها در کشور به بیش از 15 هزار نفر خواهد رسید. این آماری است که تا 31 فروردین پیش بینی می کنیم. در صورتی که کرونا تا پایان فروردین به نقطه اوج خود نرسد و نزولی نشود به یک فاجعه بزرگ انسانی در کشور منجر خواهد شد.

5-در خوزستان نیز با این روند به وجود آمده، احتمالا تا 15


به 1500 مبتلا و تا 31 فروردین به 8600 مبتلا خواهیم رسید. با توجه به وضعیت میانگین فوتی ها به نظر می رسد در خوزستان تا 31 فروردین بیش از 900 فوتی بر اثر کرونا خواهیم داشت.

6-ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بر اساس آمارها نزدیک به 80 درصد مبتلایان اصولا هیچ علائم بالینی از خود بروز نمی دهند و حتی نمی دانند ناقل بیماری هستند. با این اوصاف هم اکنون(3 فروردین) بیش از 105 هزار بیمار آشکار و پنهان در کشور وجود دارد که تا 31 فروردین 99 به بیش از 800 هزار نفر خواهد رسید. هم چنین این آمار هم اکنون در خوزستان بین 2150 تا 2600 نفر است که تا 31 فروردین 99 از 40 هزار نفر بیشتر خواهد شد.

7- این نکته که گفته می شود کرونا بر اثر گرما فعالیت خود را کم می کند تاکنون تایید نشده است. گواه آن نیز این است که خوزستان با وجود گرمای 30 درجه در بیشتر روزهای اسفند، نه تنها انتشار ویروس در آن متوقف نشده است بلکه حتی روند افزایشی با شیب بیشتری را نیز تجربه کرده است.  همچنین خوزستان و استانهای گرم کشور در بهترین حالت تا 31 فروردین نهایتا به 36 درجه خواهند رسید که تاثیر معناداری روی فعالیت کرونا ویروس نخواهد داشت.

8-با توجه به اینکه تعداد تخت های بیمارستانی خوزستان با احتساب تخت های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی و نهادهای نظامی مجموعا حدود 8000 تخت است و ازین مقدار در بهترین شرایط، فقط 30 درصد به بیمارستان بستری اختصاص داده می شود و 30 درصد نیز به بیماران مشکوک به کرونا. با این احتساب از 20 فروردین نیاز شدید به بیمارستان صحرایی احساس می شود. پیشنهاد می شود چند بیمارستان صحرایی در نقاط مختلف استان احداث شود تا در نقطه اوج این ویروس نیاز به تخت معمولی و ICU باعث نشود آمار مرگ و میر فراتر ازنرم متوسط جهانی شود. هرچند این آمار هم اکنون در سطح بسیاد نگران کننده ای بالاتر از نُرم جهانی است.

با تمام این تفاصیل هنوز هم می توان امید داشت که مشکل کرونا ویروس زودتر از 31 فروردین حل شود و آنهم تنها با خودقرنطینگی و تعطیلی ادارات و مکان های تجمع و در یک کلام قطع زنجیره انتشار کرونا ویروس. اروپای درگیر با طاعون پس از 2 قرن توانست خود را پیدا کند. امید داریم که ما نیز پس از 2 ماه خودقرنطینگی از این آزمون سربلند بیرون بیاییم. باید دید آن موقع چه کسانی زنده می مانند که تاریخ را روایت کنند.